Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR) va finanta 20 de proiecte urbane cu 82.000.000 de EURO. Aceste proiecte au fost depuse in cadrul celui de-al 4-lea apel de propuneri pentru actiuni inovatoare urbane.

La finalul lunii Septembrie se va lansa al 5-lea si ultimul apel de propuneri in cadrul actiunilor inovatoare urbane. Aceasta va fi ultima ocazie a oraselor Uniunii Europene (prevazute in bugetul pentru perioada 2014-2020) sa solicite finantare pentru actiuni inovatoare in urmatoarele domenii: cultura si patrimoniu cultural, economiei circulara, imbunatatirea calitatii aerului si schimbarilor demografice.

In cadrul sesiunii actuale Piraeus (Grecia), Tampere (Finlanda) si Torino (Italia) vor primi fonduri nerambursabile pentru proiecte ce vor proteja si reduce vulnerabilitatea spatiilor publice, in conformitate cu planul de actiune din 2017.

Finantarea Uniunii Europene din aceasta sesiune va sprijini, de asemenea, solutii inovatoare in tranzitia digitala si  utilizarea responsabila a terenurilor urbane precum si diminuarea saraciei in 17 orase.

Printre proiectele castigatoare, regasim:

Securitatea urbana: Piraeus (Grecia), Tampere (Finlanda), Torino (Italia)

Piraeus va infiinta un consiliu local pentru prevenirea criminalitatii si a infiintat un punct unic de intrare pentru victimele criminalitatii.

Tranzitia digitala: Gavà (Spania), Heerlen (Tarile de jos), Lisabona (Portugalia), Ravenna (Italia), Rennes (Franta), Växjö (Suedia), Viena (Austria)

In cadrul unui alt proiect, implementat in Lisabona, compania VoxPop va facilita feedback-ul utilizatorilor pentru a imbunatati sistemul de mobilitate al orasului.

Printre orasele finantate, va fi si Baia Mare alaturi de Breda (Olanda), Latina (Italia), Prato (Italia), Plymouth (Marea Britanie) in cadrul unui proiect ce prevede utilizarea durabila a terenurilor si solutiilor bazate pe elemente naturale.

GreenQuays este un proiect ambitios de inovare pentru regenerarea ecosistemelor si renaturarea a 7,500 m2 de zona urbana in Breda (Olanda). De asemenea, in urma implemenentarii proiectului, tehnologia va fi impartasita  si celorlalte orase europene.

Totodata, se vor sustine si proiecte care au in vedere diminuarea saraciei (Urban Proverty) in orase precum: Bergamo (Italia), Getafe (Spania), Milano (Italia), Seraing (Belgia), Landshut (Germania)

De exemplu,  in Landshut, proiectul „Home and care” va oferi servicii de sanatate si ingrijirea copiilor apartinatori familiilor monoparentale.

Vezi aici articolul complet.