Peste 8.700 de noi afaceri romanesti au fost înfiintate cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile în actuala perioada de programare (2014-2020), prin proiecte in cadrul schemelor de ajutor de minimis România Start-up Plus și Diaspora Start-up. 

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Fondurilor Europene, aceste startup-uri vor crea minim 17.430 de noi locuri de munca, din care 2.475 au fost deja create în cadrul firmelor infiintate prin Diaspora Start-Up.

De asemenea, aceste afaceri ar urma sa aduca la bugetul de stat contributii in valoare de 38,4 milioane de euro din salarii platite pentru locurile de muncă nou create prin schemele de antreprenoriat, finantate prin Fondul Social European.

Cele mai multe dintre aceste firme – peste 1.500 – au fost infiintate în regiunea Centru – in judetele Brasov, Sibiu, Alba, Mures, Harghita și Covasna. In top 3 regiuni urmeaza Sud-Muntenia, cu peste 1.400 start-up-uri, apoi regiunea Sud-Vest Oltenia, cu peste 1.300 noi companii create cu sprjinul fondurilor nerambursabile.