Conform ultimelor declaratii ale Ministrului Economiei Virgil Popescu din luna mai, “Start-Up Nation 2020 va incepe cel mai probabil in luna iunie.” Acesta sustine faptul ca programul va suferi modificari fata de editiile trecute si va viza prioritar digitalizarea, tehnologizarea si performanta antreprenoriala.

Pe de alta parte Liviu Rogojinarul, secretar de stat in Ministerul Economiei, a sustinut in cadrul emisiunii Intalnirile Live Capital din 9 iunie faptul ca programul va incepe la sfarsitul lunii septembrie si va fi dedicate “firmelor inovative, companii care merg spre Green Europe, spre Inteligenta Artificiala.”

In cadrul aceleiasi declaratii Liviu Rogojinarul mai mentioneaza ”Guvernul a facut si va face maximum din ce poate pentru start-up-uri, dar trebuie bine intelese niste lucruri. Banca este o societate comerciala. Ea nu va face niciodata bani cadou. Un start-up nu are nimic in spate, nici cel care porneste business-ul, nici afacerea in sine. In acest caz, analiza bancii este mult mai profunda. Vom gasi solutii sa garantam pentru start-up-uri, dar atat cat poate el garanta”

Cum va arata grila de punctaj?

Dupa o lunga perioada de asteptare, pe 27 mai, Camera Deputatilor a votat grila pentru deschiderea editiei a treia a programului START-UP NATION.

  1. Introducerea criteriului de departajare privind inovarea( aplicantul va face dovada unui contract de furnizare de produse catre o intreprindere mare sau va obtine un certificate de la o universitate/institut de cercetare/dezvoltare/inovare)-maxim 20 puncte
  2. Introducerea co-finantararii intre 4000 si 6000 lei-maxim 15 puncte
  3. Acordarea de punctaj suplimentar celor care nu au mai fost asociati intr-o alta societate-maxim 10 puncte
  4. Punctaj suplimentar pentru digitalizarea afacerii ( achizitia unui site web, achizitia unei aplicatii mobile, achizitia unui software de contabilitate)
  5. Punctaj suplimentar pentru echipamente din punct de vedere energetic

!!! Pentru a intra in vigoare Programul Start-UP Nation trebuie aprobat prin decret prezidential si publicat in Monitorul Oficial.

Lansare posibila in a doua jumatate a lunii Septembrie?

Tot in cadrul unor declaratii oficiale, de aceasta data transmise in cadrul unei sesiuni de consultari publice, reprezentantii ministerului au declarat faptul ca lansarea programului ar putea avea loc cel mai probabil in a doua jumatate a lunii Septembrie.