Masura 4.1.1: Modificari in urma consultarii de la MIPE

0
229
Masura 4.1.1
Masura 4.1.1

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Dan Vilceanu a avut, marti, 7 decembrie, o consultare cu mediul de afaceri privind ghidul solicitantului pentru masura 4.1.1. „Investitii in activitati productive”. Prin intermediul acestei finantari microintreprinderile si firmele mici si mijlocii (IMM) vor putea obtine fonduri europene reprezentand granturi pentru investitii. Aceasta masura va fi gestionata de catre Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene prin Programul Operational Competitivitate.

Suma care poate fi accesata de catre aplicant

Suma care poate fi accesata, precum si criteriile de departajare au reprezentat principalele modificari asupra carora s-a convenit, chiar de la aceasta prima intalnire. Astfel, o firma va putea solicita un grant de investitie de maxim 5 ori valoarea CA pe care a inregistrat-o in 2019. Departajarea se va face in baza unui sistem de evaluare, pe criterii obiective.

Prin urmare, s-a conturat modalitatea de evaluare si departajare a proiectelor care vor putea fi depuse de catre beneficiarii in termen de 5 zile de la deschiderea apelul de finantare.

Pana la un scor de maximum 60 de puncte (60% din punctaj), proiectele vor fi evaluate automat si ierarhizate in functie de punctajul obtinut. In a doua etapa, in ordinea punctajului obtinut, dosarele vor fi evaluate in functie de criteriul verde (40% din punctaj) si doar pana la atingerea limitei maxime de 358 milioane de euro. Numarul minim de puncte pe care un proiect trebuie sa il obtina ca sa fie eligibil pentru finantare este de 70.

Criteriul „primul venit, primul servit” va fi ultimul la departajare

In cazul in care vor exista proiecte cu punctaj egal, criteriile de departajare vor fi:

  1. ponderea echipamentului tehnologic din valoarea totala a proiectului;
  2. numarul locurilor de munca nou create.
  3. data si ora depunerii proiectului.

Valoarea grantului – Masura 4.1.1

Valoarea minima a unui grant prin masura 4.1.1 va fi de 50.000 euro si de maximum 1 milion de euro. In cadrul acestei masuri nu vor fi considerate cheltuieli eligibile achizitiile de proprietati sau constructia de cladiri. Prin urmare, vor fi elgibile doar cheltuielile pentru amenajarea si modernizarea de spatii. Valoarea totala a prezentei scheme de ajutor de stat va ramane 358 milioane euro.

𝐃𝐞𝐟𝐚𝐥𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐮𝐧𝐜𝐭𝐚𝐣𝐮𝐥𝐮𝐢 (𝐩𝐮𝐧𝐜𝐭𝐚𝐣 >𝟕𝟎 𝐩𝐮𝐧𝐜𝐭𝐞)

Maxim 40 puncte – scaderea ciferi de afaceri in 2020 comparativ cu 2019
Maxim 40 puncte – proiectul contribuie la obiectivele de mediu
5 puncte – Investitia este realizata pe codul CAEN aferent soldului negativ al balantei comerciale
5 puncte – Proiectul propune un produs / proces inovativ
Maxim 10 puncte – Cresterea productivitatii muncii cu min. 10% in anul 3 de sustenabilitate
Conform informatiilor furnizate de MIPE, ghidul final pentru masura 4.1.1 urmeaza a fi publicat in decursul saptamanii curente.

 

Pentru a afla daca compania dumneavoastra este eligibila si cati bani poate solicita in baza acestui program de finantare, contactati-ne aici.