EuroHPC a lansat o serie de apeluri cu finantare nerambursabila pentru activitati de tip cercetare-inovare, care au ca scop central cresterea competitivitatii Europei, la nivel mondial.

Suma alocata este de 190 de milioane de euro pentru proiecte de cercetare si inovare in domeniul supercomputing-ului (tehnicii de calcul avasat) pentru Europa.

EuroHPC (Intreprinderea comuna europeana de inalta performanta) si-a inceput activitatea in noiembrie 2018, in prezent atingand un numar de 29 de tari europene. Misiunea IC EuroHPC este de a crea si a mentine o infrastructura integrate a supercomputing-ului, precum si un ecosistem foarte competitiv si inovator de inalta performanta in UE.

Acest apel de proiecte vine in completarea investitiilor initiale, in domeniul cercetarii-inovarii, realizate de EuroHPC, si au ca scop dezvoltarea de platforme, aplicatii si servicii bazate pe infrastructuri de inalta tehnologie.

Conform comunicatului din iunie, s-a anuntat un buget de aproximativ 840 de milioane EUR pentru achizitionarea si implementarea a opt sisteme de supercomputing de clasa mondiala pentru anul 2020.
Bugetul total pentru anul 2019 va fi de 190 de milioane EUR (50% furnizate de UE, iar 50% de tarile participante).

Aceasta suma este alocata granturilor lansate de EuroHPC, care vor sprijini activitati de cercetare si inovare pentru indeplinirea urmatoarelelor obiective:
• Tehnologii bazate pe algoritmi si/sau care dezvolta produse si/sau servicii inovatoare. Se pune accent pe sprijinirea industriilor europene care aduc valoare adaugata mare prin imbunatatirea performantelor tehnologice actuale;
• Stimularea potentialului de inovare al IMM-urilor: sprijinirea IMM-urilor cu activitate in productie si industrie pentru imbunatatirea potentialului lor de inovare si cresterea competitivitatii prin utilizarea serviciilor HPC avansate;
• Dezvoltarea de aplicatii si platforme inovatoare care au ca scop mentinerea liderului mondial al Europei in aplicatiile de tip HPC;
• Stimularea potentialului de dezvoltare al intreprinderilor prin finantarea ideilor cu caracter inovativ;
• Dezvoltarea de platforme si aplicatii in domenii precum: productia, agricultura, sanatatea, mobilitatea sociala, dezastrele naturale, energia, clima, mediul inconjurator si securitate cibernetica) care vor aduce beneficii intreprinderii comune EuroHPC;
• Crearea de software industriale pentru platforme si aplicatii de calcul la scara inalta;
• Crearea de centre de competenta HPC care ofera expertiza pentru proiecte din domeniu IT.

De asemenea, se vor crea parteneriate cu toate tarile participante pentru promovarea mediului digital si actiuni care au ca scop atragerea IMM-rilor spre domeniile vizate, facilitand colaborarile internationale la nivelul UE.
Daca ti-ai dori ca societatea ta sa participe in astfel de proiecte de cercetare si inovare fie ca aplicant coordonator cu o idee proprie, fie ca partener intr-un consortiu international, intra in contact direct cu echipa noastra si iti vom oferi mai multe detalii despre cum poti avea si tu in companie un departament de cercetare-inovare.

author avatar
Fonduri nerambursabile