In data de 03.11.2022, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare Carol I din Bucuresti a avut loc conferinta ,,Romania Digitala, Romania Liberala” organizata de Partidul National Liberal. Conferinta s-a desfasurat pe parcursul intregii zile, debutand cu discursul de deschidere al premierului Nicolae Ciuca, al Ministrului Cercetarii Inovarii si Digitalizarii si ai altor invitati de seama, continund apoi cu trei paneluri:
- Digitalizarea serviciilor publice
- Competente digitale
- Digitalizarea IMM-urilor
Principala tema de dezbatere a fost digitalizarea Romaniei, abordata trilateral.
In cadrul primului panel – Digitalizarea serviciilor publice – Ministrul Afacerilor Interne alaturi de reprezentanti ai institutiilor de stat au discutat despre noua identitate digitala a Romaniei respectiv nevoia stringenta de digitalizare a administratiei publice in vederea sprijinirii cetatenilor, a optimizarii fluxurilor de servicii publice si a facilitarii interactiunii cetatean-institutie de stat.
In cadrul celui de-al doilea panel – Competente digitale – s-a discutat despre responsabilitatea misiunii de a se instrui cetatenii, de toate varstele si proportional cu nevoia individuala si pregatirea academica a acestora. Ministrul Educatiei, alaturi de reprezentanti ai mediului privat au vorbit despre necesitatea introducerii notiunilor de TIC in curilula elevilor de la varste cat mai fragede, principala directie fiind de a se apropia de media Uniunii Europene in ceea ce priveste competentele digitale.
In cadrul celui de-al treilea si ultimul panel – Digitalizarea IMM-urilor – Ministrul Investitiilor si Fondurilor Europene a facut o trecere in revista a programelor de finantare nerambursabila ce au fost acordate din 2020 pana in prezent IMM-urilor din Roamnia, subliniind interesul extrem de ridicat pentru aceste granturi din partea mediului privat de afaceri. Ministrul a reiterat importanta Programului National de Digitalizare al IMM-urilor aflat sub coordonarea MIPE mentionand numarul mare de propuneri si sugestii transmise in timpul perioadei de consultare publica al Ghidului Specific – perioada prelungindu-se astfel pana pe data de 18 noiembrie 2022. Totodata acesta a mentionat ca strategia de digitalizare cuprinsa in PNRR prevede doua axe, prima fiind destinata digitalizarii de baza a IMM-urilor – valoarea granturilor ajungand pana la 100.000 euro, iar cea de-a doua fiind destinata atat IMM-urilor cat si intreprinderilor mari ce realizeaza investitii in transformari digitale profunde si in sectoare emergente precum inteligenta artificiala, realitate virtuala, robotizare si automatizare a proceselor de productie, etc. – valoarea granturilor fiind intre 1 milion de euro si 3 milion de euro.
Conferinta privind strategiile de digitalizare a Romaniei si conturarea identitatii ,,Digital First” a fost un real succes atat datorita speakerilor ce au furnizat informatii actualizate si specifice, datorita structurii si abordarii multilaterale a temei de dezbatere precum si numarului impresionant de participanti ce au depasit capacitatea Aulei Bibliotecii – confirmandu-se inca o data interesul viu si extrem de ridicat al persoanelor de toate varstele si profesiile pentru progresul digital al Romaniei.
,,Transformarea digitala a Romaniei a inceput deja” – potrivit declaratiei Ministrului Sebastian Burduja si succesul acesteia este conditionat de implicarea activa si stransa colaborarea dintre mediul public si cel privat, oportunitatile de finantare fiind extrem de vaste.
Alocarile financiare destinate Romaniei se ridica la ordinul miliardelor de euro si este de datoria statului sa asigure un cadru transparent, digital si eficient de absorbtie al acestor fonduri, alaturi de responsabilitatea mediului privat de a asigura corecta implementare a acestora, in lumina scopului si obeictivelor ce au stat la baza acordarii lor.
Ai nevoie de un consultant pentru programul de Digitalizare?
Completeaza formularul si ne auzim pentru detalii: