SME instrument devine acceleratorul EIC (Consiliul Inovarii Europene), oferind investitii de pana la 17,5 milioane EURO pentru IMM-uri inovatoare.
Fondurile disponibile ajung pana la 2,5 milioane EURO pentru fiecare beneficiar in parte, iar investitiile in capitaluri proprii se pot ridica pana la 15 milioane EURO. Scopul programului este de a oferi suport conceptelor de ultima ora care ar putea modela noi piete sau le-ar putea imbunatatii pe cele existente din Europa si din intreaga lume.
Acceleratorul EIC (Instrumentul IMM) va sprijini prin finantari nerambursabile intreprinderile cu potential de inovare ridicat (in special IMM-uri mici si mijlocii), precum si prin instruire si mentorat, pentru a dezvolta si a aduce pe piata noi produse, servicii si modele de afaceri care ar putea conduce la crestere economica si stbilizand decalajul pietelor „cu risc ridicat” pentru investitorii privati. Acesta este completat de pilotul EIC Pathfinder si EIC Fast Track to Innovation, care sprijina tehnologiile avansate / inovatiile aflate in stadiu incipient si va continua sa ofere sprijin consortiilor, inclusiv IMM-urilor si jucatorilor industriali.
Prin program sunt eligibile toate sectoarele de activitate, exclusiv pentru entitatile de tip IMM, companii la inceput de drum si start-up-uri care doresc integrarea unor produse si/sau servicii inovative ce vor contribui la cresterea economica.
Serviciile de mentoring si coaching vor fi in continuare disponibile pentru toate IMM-urile care participa la programele pilot EIC (Accelerator, Pathfinder, Fast-Track to Innovation).
Granturile vor finanta proiecte care se afla la nivelul tehnologic de dezvoltare (TRL) 6-8, prin urmare se adreseaza ideilor deja aflate in proces de dezvoltare, care aplica o serie de concepte validate in laborator si preferabil au realizat deja un prototip functional de laborator. Activitatile peste TRL 8 vor fi finantate doar prin finantare mixta, valoarea grantului ajungand pana la 15 milioane euro.
In prezent EIC se afla in faza de pilot pana in 2021, in cadrul urmatorului program de cercetare si inovare al UE, Orizont (2021-2027).
Comisia si-a propus sa aloce 10 miliarde de euro EIC in cadrul Programului de finantari nerambursabile Orizont 2021-2027 pentru spriinirea societatilor inovatoare prin intermediul a doua instrumente principale de finantare :
• Pathfinder pentru cercetare avansata (pentru cercetare in stadiu incipient)
• Accelerator, un model de finantare mixt (subventii pentru investitia in capitaluri proprii)