Comisia Europeana lanseaza doua apeluri, cu finantare nerambursabila pentru sprijinirea cooperarii si inovarii in regiunile si orasele romanesti in cooperare cu Guvernul Romaniei si Banca Mondiala.
Programele sunt sustinute de Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, acopera un buget de 500.000 euro si au in vedere proiecte de tip: extinderea/modernizarea transportului public, mediu si economie circulara, digitalizare, antreprenoriat, educatiei, cooperarea mai buna dintre mediu public si cel privat.
Pana la finalul acestui an, expertii vor emite un raport cu recomandari specifice ce ar trebui sa ajute Romania cu planificarea sumelor alocate investitiilor urbane si inovarii regionale pentru urmatoarea perioada de bugetare a UE 2021-2027.
Primul apel sustine dezvoltarea infrastructurii periferiilor resedintelor de judet si municipiilor din Romania. Programul are in vedere extinderea activitatii economice, a zonelor urbane, catre periferiile oraselor.
In cadrul celui de-al doilea proiect, un grup de experti vor ajuta cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei (Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest, Vest, Centru, Bucuresti-Ilfov) pentru imbunatatirea sectorul de inovare.
De asemenea, se doreste consolidarea relatiei de cooperare dintre centrele de cercetare si sectorul privat cu scopul de a dezvolta produse inovative pentru piata nationala si internationala. Acest apel va fi lansat in cadrul initiativei „Catching up Regions”, cu scopul de a ajuta regiunile slab dezvoltate din punct de vedere economic si alinierea acestora la standardele UE.
De asemenea, Comisia Europeana si Banca Mondiala vor aloca cate un expert pentru a oferii suport individual proiectelor inovatoarea cu scopul cresterii capacitatii de transfer tehnologic si crearea de noi locuri de munca in domeniu cercetari-inovari (R&I), totodata si pentru a promova inovarea in cadrul IMM-urilor.
Expertii vor avea rolul de:
- A sprijini echipele de cercetare-inovare selectate, cu potential ridicat din regiunile Nord-Est si Nord-Vest;
- Suport pentru lansarea produselor/serviciilor inovatoare pe piata;
- Facilitarea transferului si diseminarii noilor tehnologii intre organizatiile de cercetare si intreprinderi;
- Promovarea cooperararii sectorului public cu cel privat, ajutand organizatiile publice de cercetare din regiunile nord-est si nord-vest sa sporeasca si sa imbunatateasca R &I serviciile pe care le ofera companiilor;
- Sprijin pentru antreprenorii care doresc lansarea unor produse/servicii noi pe piata.