PNDR – Ghid Final pentru sM 6.2 publicat
– infiintare activitati neagricole in mediul rural 2021 –
Ghid Final publicat. PNDR 6.2 program finantare pentru infiintare activitati neagricole. Sunt multe persoane care isi doresc sa dezvolte afaceri neagricole in mediul rural, fie ca este vorba despre o afacere noua sau una existenta, insa au nevoie de resurse. Daca si tu te numeri printre aceste persoane acum este sansa ta de a primi intre 50000 si 70000 de euro pentru o afacere in mediul rural. Stim ca multi asteapta de peste 2 ani lansarea unui program prin care sa fie finantate start-upurile. PNDR 6.2 este solutia pentru dezvoltarea firmelor nou infiintate sau a unor activitati noi in cadrul unor firme cu istoric in mediul rural.
Această submăsură vizează:
• diversificarea economiei rurale prin creşterea numărului de microîntreprinderi şi întreprinderi mici în sectorul non-agricol, dezvoltarea serviciilor şi crearea de locuri de muncă în spațiul rural;
• încurajarea menținerii și dezvoltării activităților meșteșugărești tradiționale și de productie;
• digitalizarea activităților din mediul rural;
• încurajarea acțiunilor de protecție a mediului
VALOAREA SPRIJINULUI NERAMBURSABIL
Sprijinul public nerambursabil este de 50.000 de euro/ proiect, cu exceptia activitatilor de productie pentru care valoarea sprijinului este de 70.000 euro/ proiect. Sprijinul se acorda sub forma de suma forfetara in functie de tipul investitiei, respectiv, 50.000 euro sau 70.000 euro. Nu se aloca sume intermediare. Ce inseamna suma forfetara: inseamna ca banii vor intra direct in contul firmei dupa aprobarea proiectului si nu trebuie ca beneficiarul sa puna bani de la el sau sa faca un credit la banca pentru a incepe activitatea si dupa aceea sa primeasca banii de la autoritatea finantatoare.
Ceea ce este foarte important de stiut este faptul ca in cadrul programului PNDR 6.2. cofinantarea din partea beneficiarului este 0.
SOLICITANTI ELIGIBILI PNDR 6.2
- Fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care isi diversifica activitatea prin infiintarea unei activitati neagricole pentru prima data in spatiul rural (autorizati cu statut minim de PFA);
- Micro-intreprinderi si intreprinderi mici existente din spatiul rural, care isi propun activitati neagricole pe care nu le-au mai efectuat pana la data aplicarii pentru sprijin;
- Micro-intreprinderi si intreprinderi mici noi, infiintate in anul depunerii aplicatiei de finantare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali consecutivi, care nu au desfasurat activitati pana in momentul depunerii acesteia (start-ups).
IMPORTANT: BENEFICIARII TREBUIE SA AIBA ATAT PUNCTUL DE LUCRU, CAT SI SEDIUL SOCIAL IN MEDIUL RURAL. NU POT APLICA PERSOANELE FIZICE NEAUTORIZATE!
Prin exceptie sunt eligibile entitatile care desfasoara activitati agricole in mediu urban si initiaza o activitate neagricola in spatiul rural, punctul/punctele de lucru aferente activitatii agricole putand fi mentinute in mediul urban.
Obiectivul obligatoriu de îndeplinit consta in dovada desfasurarii activitatilor comerciale in cadrul proiectului: documente aferente productiei/serviciilor comercializate sau a activitatilor prestate. Pentru acest obiectiv solicitantul stabileste un procent de comercializare a productiei/serviciilor de minimum 30% din valoarea primei transe de plata. Acesta trebuie realizat pana cel tarziu la depunerea celei de-a doua Cereri de plata.
Prin actiunile propuse in Planul de afaceri trebuie sa se asigure fezabilitatea proiectului si continuitatea activitatii dupa incetarea acordarii sprijinului, pe toata perioada de executie si monitorizare a proiectului.
INVESTITII ELIGIBILE PNDR 6.2
- Activitati de productie (ex: fabricarea produselor textile, imbracaminte, articole de marochinarie, articole de hartie si carton; fabricarea produselor chimice, farmaceutice; activitati de prelucrare a produselor lemnoase; industrie metalurgica, fabricare constructii metalice, masini, utilaje si echipamente; fabricare produse electrice, electronice, inclusiv productie de combustibil din biomasa, (fabricare de peleti) in vederea comercializarii, producerea si utilizarea energiei din surse regenerabile pentru desfasurarea propriei activitati, ca parte integranta a proiectului etc.;
- Activitati mestesugaresti (ex: activitati de artizanat si alte activitati traditionale non-agricole (ex: olarit, brodat, prelucrarea manuala a fierului, lanii, lemnului, pielii etc.);
- Activitati turistice (ex: structuri de cazare de tip camping, parcuri de rulote, bungalow-uri, servicii turistice de agrement si alimentatie publica, inclusiv punct gastronomic local);
- Servicii (ex: medicale, sociale, sanitar-veterinare; reparatii masini, unelte, obiecte casnice; consultanta, contabilitate, juridice, audit; servicii in tehnologia informatiei si servicii informatice; servicii tehnice, administrative, alte servicii destinate populatiei din spatiul rural, etc.).
Activitatile pentru care se solicita finantare prin submasura 6.2 trebuie sa se regaseasca in Lista codurilor CAEN eligibile in cadrul submasurii 6.2 (Anexa 7 la Ghidul solicitantului).
Sprijinul se acorda pentru indeplinirea obiectivelor specifice care conduc la realizarea obiectivului general al proiectului si care se regasesc in Planul de afaceri.
Prin PNDR 6.2 statul isi propune sa stimuleze dezvoltarea regiunilor ruale, oferind un ajutor de stat sub forma de granturi nerambursabile pentru investitii neagricole.
Pentru a afla daca compania dumneavoastra este eligibila si cati bani poate solicita in baza acestui program de finantare, contactati-ne aici.
Puteți afla mai multe detalii despre programul PNDR 6.2 afaceri neagricole in mediul rural aici.