Obiectivul:
In cadrul Masurii II.2 se acorda fonduri pentru acvacultura ce vizeaza toate tipurile de investitii legate de valoarea adaugata a produselor, cresterea productiei si a eficientei resurselor, inclusiv tratarea deseurilor, precum si activitati complementare legate de activitatile de baza (acvacultura) ale intreprinderii.
Masurile de investitii pot fi combinate cu cele care vizeaza sanatatea animala, in vederea reducerii expunerii la risc a productiei. Totodata, prin intermediul acestei masuri este sprijinita introducerea in acvacultura de specii cu valoare economica ridicata, in special din ihtiofauna autohtona, precum pastrav, salau, calcan, stiuca, lin, crap, sturioni (inclusiv polyodon), moluste, somn european. Aceasta prioritizare se reflecta in criteriile de selectie.
Solicitanti Eligibili:
Intreprinderile care au ca obiect de activitate:
Cod CAEN 0321 – „Acvacultura maritima” sau 0322 – „Acvacultura in ape dulci”.
Sunt eligibile pentru finantare atat intreprinderile care au istoric de functionare, cat si intreprinderile nou infiintate, organizate sub urmatoarele forme:
- Persoana fizica autorizata, intreprindere individuala si intreprindere familiala (infiintate in baza O.U.G. nr. 44/2008, cu modificarile si completarile ulterioare);
- Societate in nume colectiv – SNC, societate in comandita simpla – SCS, societate pe actiuni – SA, societate in comandita pe actiuni – SCA, societate cu raspundere limitata – SRL (infiintate in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare);
- Asociatii infiintate legal care desfasoara activitate economica;
- Societati cooperative pescaresti, care desfasoara activitati economice, in domeniul acvaculturii;
- Unitati de cercetare cu activitate de productie in domeniul acvaculturii care desfasoara activitate economica, in conformitate cu prevederile art. 95, alin. (2) lit. (a) din REGULAMENTUL (UE) NR. 508 din 15 mai 2014.
Solicitantii care isi incep activitatea in domeniul acvaculturii prezinta un plan de afaceri si, in cazul in care valoarea investitiilor depaseste 50.000 EUR, iar acestea presupun lucrari de constuctii-montaj, un studiu de fezabilitate/documentatia de avizarea lucrarilor (DALI) /studiu de fezabilitate insotit de elemente specifice ale DALI, care include o evaluare a impactului operatiunilor asupra mediului. Sprijinul se acorda doar atunci cand existenta unor perspective de piata favorabile si durabile pentru produsul respectiv, este sustinuta de Studiul de piata pentru sectorul pescaresc, publicat pe site-ul www.ampeste.ro, sectiunea POPAM 2014-2020.
Valoarea ajutorului de stat:
Cuantumul sprijinului financiar nerambursabil acordat in cadrul unei Cereri de finantare este stabilit in baza prevederilor art. 95 din REGULAMENTUL (UE) NR. 508 din 15 mai 2014, cu modificarile si completarile ulterioare. dupa cum urmeaza:
-100% din cheltuielile eligibile totale ale operatiunii atunci cand beneficiarul este un organism dedrept public;
-75% din cheltuielile eligibile totale ale operatiunii atunci cand beneficiarul este o societate cooperativa pescareasca, ce desfasoara activitati economice in domeniul acvaculturii;
-75% din cheltuielile eligibile totale ale operatiunii atunci cand beneficiarii sunt asociatii infiintate legal, care desfasoara activitate economica;
-50% din valoarea eligibila a proiectului (inclusiv TVA eligibila) pentru microintreprinderi, intreprinderi mici, mijlocii si ONG-uri cu activitate economica in domeniul acvaculturii;
-30% din valoarea eligibila a proiectului (inclusiv TVA eligibila) pentru intreprinderile care nu se incadreaza in definitia IMM-urilor si ONG-urilor cu activitate economica in domeniul acvaculturii.
Valoarea maxima eligibila aferenta unui proiect este de:
- IMM-uri si Persoana fizica autorizata, intreprindere individuala si intreprindere familiala – 9.842.000 lei (echivalentul a 2.000.000 EURO)
- Intreprinderi mari – 16.239.300 lei (echivalentul a 3.300.000 EURO)
- Unitati de cercetare cu activitate de productie in domeniul acvaculturii care desfasoara activitate economica – 4.921.000 lei (echivalentul a 1.000.000 EURO)
- Asociatii infiintate legal care desfasoara activitate economica in domeniul acvaculturii atunci cand operatiunile sunt puse in aplicare de organizatii de producatori, de asociatii de organizatii de producatori sau de organizatii interprofesionale – 6.397.300 lei (echivalentul a 1.300.000 EURO)
- Societati cooperative pescaresti, care desfasoara activitati economice, in domeniul acvaculturii – 6.397.300 lei (echivalentul a 1.300.000 EURO)
Valoarea minima eligibila aferenta unui proiect este de 24.605.00 lei (echivalentul a 5.000 EURO).
Pentru implementarea proiectului, beneficiarul se va angaja sa asigure o cofinantare egala cu diferenta dintre valoarea totala eligibila si valoarea sprijinului acordat.
Pentru derularea proiectului, beneficiarul va asigura cofinantarea investitiei prin: aport in natura, aport in numerar constituit de beneficiar, surse de finantare (credit bancar) sau combinatii dintre acestea.
Alocarea financiara:
Pentru aceasta masura au fost alocati 43.350.016,18 Lei echivalentul a 8.809.188,41 EURO (Cursul de schimb INFOREURO de 4,921 LEI/EUR, valabil in luna aprilie 2021.)
Termen Limită:
Data de la care pot fi depuse cereri de finantare: 19.04.2021, ora 14.00
Data si ora limita pana la care pot fi depuse cereri de finantare: 18.06.2021, ora 14:00
Pentru a afla daca compania dumneavoastra este eligibila si cati bani poate solicita in baza acestui program de finantare, contactati-ne aici.
Puteți afla mai multe detalii despre program aici.