Fonduri europene in valoare de 190 de milioane de euro pentru cercetare si inovare pentru tarile partenere Euro HPC (Intreprinderea comuna europeana de inalta performanta).
Programul EuroHPC este deschis oricarei entitati partenere care poate contribui la obiectivele de cercetare si dezvoltare ale programului.
Bugetul total al programului pentru apelurile 2019-2020 va fi de 190 de milioane EURO (50% furnizat de UE, iar 50% de tarile participante). Aceasta suma va finanta apelurile lansate de EuroHPC, care vor sprijini activitatile de cercetare si inovare ale societatilor interesate de cercetare europene.
In prezent, sunt deschise 3 apeluri care au ca obiectiv dezvoltarea tehnologiei cu termen de depunere pana in 2020 si 2 apeluri cu caracter inovativ cu termen limita pana in noiembrie 2019:
Extreme scale computing and data driven technologies
Data deschiderii: 25 iulie 2019
Data limita: 14 ianuarie 2020 17:00 ora Bruxelles-ului
Scopul apelului este de a dezvolta tehnologii de clasa mondiala, bazate pe seturi de date extrem de mari care pot fi analizate in mod computerizat pentru a dezvalui tipare, tendinte si actiuni, in special legate de comportamentul si interactiunile umane. De asemenea, se urmareste dezvoltarea tehnologiilor de inalta performanta (HPC) si eficiente din punct de vedere energetic, care utilizeaza tehnici de inginerie software, instrumente de programare care pot fi adaptate si retargetate pentru arhitecturi de tip HPC cu evolutie rapida, in vederea maximizarii performanta si eficienta aplicatiilor.
Fiecare aplicant in parte trebuie sa vizeze unul din subdomeniile care se regasesc mai jos:
• Tehnologii care au in vedere gestionarea volumelor de date pentru a minimiza circulatia datelor si pentru a facilita stocarea, prelucrarea si accesarea seturilor de date extrem de mari in medii de calcul foarte eterogene;
• Programe si sisteme care se refera la colectarea de resurse software si hardware care permit executarea unor programe de software complexe;
• Noi metode si algoritmi matematici care sa asigure o utilizabilitate eficienta si sa imbunatateasca eficienta energetica, 1 milion euro.
HPC and data centric environments and application platforms
Data deschiderii: 25 iulie 2019
Data limita: 14 ianuarie 2020 17:00 ora Bruxelles-ului
Programul sprijina dezvoltarea computerelor de inalta performanta (HPC), a softwarelor HPC si a aplicatiilor cu caracter inovativ pentru a crea plus valoare in sectoarele cu impact social si industrial pentru Europa.
Obiectivul programului are in vedere utilizarea solutiilor HPC pentru a genera servicii/ produse cu caracter inovativ si a fi utilizata in sectoarele vizate (de exemplu in domeniul productiei, al agriculturii, al sanatatii, al mobilitatii, al riscurilor naturale, al climatului, al energiei, al spatiului, al finantelor sau al securitatii cibernetice) vizand furnizarea de servicii sigure si usor de utilizat.
Industrial software codes for extreme scale computing environments and applications
Data publicarii: 25 iulie 2019
Data limita: 14 ianuarie 2020 17:00 ora Bruxelles-ului
Dezvoltarea de aplicatii industriale care sa includa componente hardware si software HPC inclusiv componente open-source si noi metode si algoritmi matematici.
Scopul proiectului este de a imbunatati softwarile si codurile industriale pentru dezvoltarea tehnologiei in mediul industrial si eficientizarea productivitatii muncii. Instrumentele innovative trebuie sa include aspecte precum algoritmi noi, eficienta, scalabilitate, refactorizare, portare si optimizare arhitecturilor hardware si software.
HPC Competence Centres
Data publicarii: 25 iulie 2019
Data limita: 14 nov 2019 17:00 ora Bruxelles-ului
Acest subiect acopera doua domenii interrelationate si complementare:
A. Crearea centrelor de competente HPC in fiecare tara partenera. Centrele nationale de competenta HPC ar trebui sa furnizeze servicii industriale (inclusiv IMM-urilor), academice si de administratie publica, furnizand solutii modulare pentru o mare varietate de utilizatori, cu scopul de a usura si a favoriza tranzitia catre o mai larga utilizare a HPC in Europa. Tranzitia ar trebui sa fie punctuala, centrata pe coordonarea tuturor initiativelor nationale, facilitand accesul partilor interesate la oportunitatile europene HPC in diferite sectoare si domenii industriale.
b. Coordonarea centrelor nationale de competenta HPC cu scopul maximizarii cunostintelor si expertizelor existente in domeniul HPC in toata Europa. Sarcinile si serviciile retelei vor fi stabilite in cadrul unui mediu unic european, care va fi responsabil de coordonarea centrelor nationale de competenta, de schimbul de bune practici, cunostinte si informatii, retea si de formare in cadrul HPC nationale.
Stimulating the innovation potential of SMEs
Data publicarii: 25 iulie 2019
Data limita: 14 nov 2019 17:00 ora Bruxelles-ului
Oferirea unui mecanism eficient pentru IMM-uri cu potential inovativ pentru facilitarea accesului pe piata internationala si diversificarea noilor oportunitati de afaceri.
Obiectivul programului are in vedere imbunatatirea competitivitatii si productivitatii europene, prin atragerea IMM-rilor ale caror potential de inovare si competitiv ar putea fi utilizate pentru imbunatatirea servicii HPC cu accent pe sectoarele industriale si de productie.
De asemenea, proiectul selectat ar trebui sa colaboreze cu viitoarele centre nationale de competenta HPC si cu Digital Innovation Hubs sau alte asociatii relevante din domenii sau industrie.