Erasmus+ este programul prin care Uniunea Europeana sprijina educatia, formarea, tineretul si sportul in perioada 2014-2020
Programul isi propune sa contribuie la indeplinirea obiectivelor Strategiei Europa 2020, oferind posibilitatea europenilor la activitati de formare profesionala, studii in afara tarii de resedinta si dezvoltare personala si profesionala prin intermendiul voluntariatului.
Erasmus+ reuneste 7 programe respectiv: Invatare pe Tot Parcursul Vietii, Tineret in Actiune, Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink si Programul Colaborativ pentru tarile cu activitate industriala.
TEMATICI ABORDATE PRIN PROGRAMUL ERASMUS +
Programul urmareste sa promoveze dezvoltarea durabila a partenerilor in domeniul invatamantului superior si sa contribuie la indeplinirea obiectivelor strategiei UE pentru tineret, abordand urmatoarele tematici:
- Reducerea somajului, in special in randul tinerilor;
- Promovarea invatamantului in randul adulti;
- Incurajarea participarii tinerilor la viata democratica europeana;
- Sprijinirea inovarii si cooperarii;
- Reducerea abandonului scolar;
- Promovarea cooperarii si mobilitatii cu tarile partenere ale UE.
CINE POATE PARTICIPA?
In cadrul Programului Erasmus + pot participa atat persoane fizice care doresc sa isi imbunatateasca abilitatile profesionale in cadrul unul institutii si organizatii din diferite tari cat si organizatii care doresc sa contribuie la unul dintre obiectivele programului.
Persoane fizice | Organizatii publice/private |
Studenti | ONG-uri |
Stagiari | Universitati |
Profesori | Societati comerciale |
Voluntari | Furnizori de servicii de educatie si formare |
Persoane defavorizate | Institutii de cercetare |
TIPURI DE PROIECTE:
In cadrul Erasmus + sunt sustinute 4 tipuri de proiecte:
PROIECTELE DE MOBILITATE vizeaza 5 domenii: educatia scolara, educatia adultilor, formare profesionala, tineret si universitar si sustin dezvoltarea pe termen lung, promovarea transferului de practici inovatoare precum si schimbul de experienta la nivel European.
PROIECTE DE PARTENERIAT STRATEGIC au in vederea stimularea realizarii de parteneriate pentru proiecte care au in vederea realizarea de produse sau servicii inovatoare si proiecte care sustin schimbul de experienta si dobandirea de abilitati interpersonale: implicarea organizatiilor la nivel translational, bune practice de operare si lucru, activitati de formare si training, etc.
PROIECTELE DE DIALOG STRUCTURAT vizeaza tinerii care doresc sa isi faca vocea auzita cu privire la modul in care trebuie sa fie elaborate si puse in aplicare politicile de tineret la nivel European.
ACTIUNI CENTRALIZATE reprezinta o serie de finantari care pot fi accesate direct de la Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura de la Bruxelles si care se impart dupa cum urmeaza:
- Aliante ale cunoasterii-proiecte structural sau translationale orientate catre mediul de afaceri sau universitar;
- Aliante pentru competente sectoriale-proiecte ce vizeaza imbunatatirea abilitatilor profesionale sau acoperirea carentelor dintr-un anumit sector de activitate;
- Dezvoltarea capacitatii institutionale in domeniul tineretului si/sau universitar- cooperarea active intre organizatii de tineret si cele publice;
- Jean Monnet- promovarea excelentei in predare si cercetare;
- Masterat in cotutela-programe de studii international;
- Sprijin pentru politici- activitati orientate catre obiectivele Strategiei Europa 2020;
- Sport-activitati sportive de baza si sportul de masa.
BUGET IN CADRUL ERASMUS + :
Bugetul total este de 14.7 miliarde de euro pentru perioada 2014 – 2020, Erasmus + isi propune implicarea de pana la 4.000.000 de studenti, profesori, tineri, voluntari, lucratori de tineret, etc. din care aprox. 130.000 din Romania.
Bugetul estimat pentru proiectele din Romania este de aproximativ 450 milioane de euro din care 51.744.789 euro au fost alocati pentru 2018.
EVALUARE
Evaluarea se realizeaza de experti externi independenti care sunt selectati pe baza unui apel deschis continuu.