Granturi Norvegiene – Programul pentru Energie in Romania
Apel 3.1 Capacitate sporita de furnizare a energiei regenerabile – alte surse Regenerabile de Energie (SRE). Acest Apel de Propuneri va finanta prin granturi norvegiene proiectele propuse de entitati romanesti in domeniul de interes a Programului: Energie regenerabila. Rezultatul preconizat al proiectelor este Producerea sporita de energie regenerabila din alte Surse Regenerabile de Energie (biomasa/biogaz, energie eoliana, fotovoltaica etc.; este exclusa hidroenergia si energia geotermala).
Obiectiv: “energie cu mai puține emisii de carbon și siguranță sporită a furnizării de energie”.
Scop: dezvoltarea cooperării pe termen lung între Islanda, Liechtenstein, Norvegia si România.
Termen Limita: 8 septembrie 2021, ora 14:00 ‐ ora Romaniei
Alocare Financiara: 4.608.100 EURO
Valoarea Grantului:
Suma minima solicitata de asistenta prin grant va fi de EUR 200.000.
Suma maxima solicitata de asistenta prin grant va fi de EUR 2.000.000.
Intensitatea sprijinului financiar
Contributia financiara acordata prin acest Program va fi stabilita pentru fiecare caz in parte, luand in considerare toti factorii relevanti, inclusiv profitabilitatea proiectului si capacitatea financiara a solicitantului. Nivelul grantului poate varia de la 10% la maxim 90%.
Solicitanti eligibili Granturi Norvegiene
Orice entitate, publica sau privata, comerciala sau non‐comerciala, precum si organizatii non‐guvernamentale, infiintata ca persoana juridica in Romania. solicitantul trebuie sa fie infiintat cu cel putin 3 ani inainte de termenul limita al acestui apel si sa respecte urmatoarele conditii:
- solicitantul si reprezentantii sai legali care semneaza propunerea de proiect nu au fapte inscrise in cazierul judiciar si fiscal.
- Nu sunt intreprinderi aflate in dificultate.
- Nu sunt in procedura de faliment, au intrat in procedura de reorganizare judiciara sau in procedura de lichidare, si‐au suspendat activitatile comerciale, sau care fac obiectul unor proceduri privitoare la aceste aspecte, ori care sunt intr‐o situatie similara generata de o procedura asemanatoare prevazuta in legislatia nationala;
- Nu au facut obiectul unei hotarari judecatoresti definitive pentru frauda, coruptie, implicare intr‐o organizatie infractionala sau oricare alt tip de activitate ilegala care aduce atingere intereselor financiare, fara dovezi de aplicare a unor masuri serioase de corectie luate in ultimii ani;
- Nu fac obiectul unui ordin de recuperare scadent pentru ajutoare de stat ilegale sau incompatibile.
Parteneri eligibili
Orice entitate publica sau privata, comerciala sau non‐comerciala, infiintata ca persoana juridica in Norvegia ori in Romania.
- Partenerul/Partenerii si reprezentantii sai legali care semneaza acordul de Parteneriat nu au fapte inscrise in cazierul judiciar si fiscal.
Partenerul trebuie sa fie infiintat cu cel putin 1 an inainte de termenul limita al acestui apel.
Domenii finantate si activitati eligibile
Un solicitant va depune doar o singura propunere de proiect in cadrul acestui apel pentru Propuneri. aceasta schema poate oferi suport pentru proiectele care vor fi elaborate si care vor implementa activitati privind producerea de energie/electricitate din alte surse Regenerabile de Energie2 (alte sRE):
- proiecte care utilizeaza bioproduse/biomasa (gunoi de grajd, deseuri alimentare, namoluri, deseuri de abator, culturi energetice, deseuri lemnoase etc.) pentru productia de energie electrica si incalzire/racire in comunitatile locale;
- dezvoltarea si investitia in unitati industriale private pentru proiecte de producere a energiei, bazate pe deseuri;
- energie solara sau eoliana: noi proiecte la scara mica (capacitate instalata de maxim 1.000 kW) si productia de energie electrica pentru consumul propriu al solicitantului (adica nu pentru vanzare in scopuri de profit); Nota: proiectele care produc energie electrica regenerabila pentru consum propriu nu exclud o conexiune la reteaua de utilitati (pentru a injecta in retea excesul de productie orara/zilnica de electricitate), cu conditia ca cel putin cantitatea echivalenta de energie electrica sa fie consumata din retea raportat la o baza de calcul lunara/anuala. sistemul fotovoltaic/eolian trebuie sa fie dimensionat pentru a acoperi nevoile de energie electrica ale solicitantului (consum propriu). solicitantul trebuie sa indice in cererea de finantare nivelul actual de consum de energie electrica (de exemplu, prin transmiterea facturilor de la furnizorul de energie electrica pentru ultimele 12 luni).
- instruirea personalului cu privire la utilizarea si intretinerea echipamentului, asigurata de furnizorul de echipamente, ca parte integranta a unui proiect de investitii (activitate secundara in cadrul proiectului de investitii).
Proiectele privitoare la producerea de energie din alte sRE trebuie sa contribuie direct la urmatorii indicatori:
indicatori de rezultat:
- Reducerea anuala estimata a emisiilor de CO2 (tone CO2 echivalent/an);
- Energie electrica produsa din alte surse regenerabile, inclusiv energie eoliana, solara, biomasa/biogaz (in MWh/an);
Indicatori de realizare:
- Capacitate instalata pentru productia de energie/electricitate din alte sRE (in MW);
- Numar de instalatii noi pentru productia de energie/electricitate regenerabila din biomasa/biogaz, surse eoliene, fotovoltaice sau alte surse regenerabile.
Optional, proiectele pot contribui la urmatorul indicator de rezultat: Numarul de locuri de munca create.
Cheltuieli eligibile
Cheltuieli directe eligibile
- costurile cu personalul alocat proiectului, cuprinzand salariile propriu‐zise plus contributiile pentru asigurari sociale si alte costuri statutare incluse in remuneratie, daca acestea corespund politicii uzuale de remunerare a Promotorului de Proiect si a Partenerului de Proiect;
- indemnizatii de deplasare si sedere pentru personalul si voluntarii care participa la proiect, cu conditia conformitatii lor cu practicile uzuale privind cheltuielile de deplasare ale Promotorului de Proiect si ale Partenerului de Proiect.
- costurile cu echipamentele noi si second‐hand, cu conditia ca uzura lor sa fie in concordanta cu principiile contabile general acceptate aplicabile Promotorului de Proiect pentru articole similare.
- costurile cu materialele consumabile si costurile de aprovizionare, cu conditia ca ele sa fie identificabile si alocate proiectului;
- costuri generate de alte contracte acordate de catre Promotorul de Proiect cu scopul executarii Proiectului, cu conditia ca aceste contracte sa respecte normele in vigoare privitoare la achizitii publice;
- costurile generate direct de cerintele impuse in Contractul de Finantare pentru fiecare proiect.
Cheltuieli excluse Granturi Norvegiene
Urmatoarele cheltuieli nu sunt considerate:
- dobanda aferente creditelor, cheltuielile pentru servicii credite si penalitati de intarziere a platii;
- comisioane pentru tranzactii financiare si alte costuri strict financiare, cu exceptia costurilor aferente serviciilor contabile si financiare prevazute in Contractul de Proiect;
- provizioane pentru pierderi si posibile obligatii viitoare;
- pierderi din diferente de curs valutar;
- tVa recuperabil;
- costuri care sunt acoperite din alte surse;
- amenzi, penalitati si cheltuieli de judecata, cu exceptia situatiei in care litigiul este o componenta necesara si integrala pentru atingerea obiectivelor proiectului;
- cheltuieli excesive sau datorate neglijentei.
- studiul de Prefezabilitate/ studiul de Fezabilitate/ Proiectul tehnic Preliminar (DaLi) nu sunt cheltuieli eligibile. Fezabilitatea proiectului sau a investitiei trebuie sa fie demonstrata inainte ca innovation Norway sa hotarasca acordarea unui grant.
Pentru a afla daca compania dumneavoastra este eligibila si cati bani poate solicita in baza acestui program de finantare, contactati-ne aici.
Puteți afla mai multe detalii despre Granturi Norvegiene – Programul pentru Energie in Romania aici.