Fonduri nerambursabile pentru Trecerea de la idee la piață – Sprijin pentru IMM prin

PROGRAMUL REGIONAL CENTRU

APELUL PRC 1.3.1

Data la care încep depunerile de proiecte: 16.12.2024 (ora 12:00)

Data închiderii apelului de proiecte: 16.06.2025 (ora 12:00)

Finanțarea nerambursabilă:

  • Valoarea maximă eligibilă a finanțării nerambursabile solicitate pentru etapa 1 este de 150.000 euro.
  • Valoarea maximă eligibilă a finanțării nerambursabile solicitate pentru etapa 2 este de 350.000 euro.

Cofinanțarea din partea solicitantului:

  • Pentru ajutor de minimis – cofinantarea este 0%;
  • Pentru ajutor de stat – cofinanțarea este 20% – 50%;

Acțiuni sprijinite în cadrul apelului:

Prin proiectul propus la finanțare se urmărește dezvoltarea unor produse şi/sau procese sau tehnologii noi sau substanţial îmbunătăţite, în scopul producției şi comercializării acestora, bazate pe cercetarea realizată în urma implementării proiectului.

Pot fi demarate activitățile de cercetare-dezvoltare, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), pentru realizarea și dezvoltarea unor produse sau servicii inovatoare.

Astfel, se dorește finanțarea proiectelor cu grad ridicat de inovare care au potențialul de a fi valorificate în piață.

Intervenția este organizată în 2 etape, cu intensitate graduală a finanțării, pe etape de evoluție și în funcție de realizarea obiectivelor.

Se urmareste parcurgerea etapelor de maturitate tehnologică, de la minim TRL 3 (Demonstrarea conceptului privind funcționalitățile critice sau caracteristicile la nivel analitic sau experimental) și până laTRL 8 (Sisteme finalizate și calificate), ultima etapă înainte de trecerea în producție de serie.

Activitățile proiectului, după semnarea contractului de finanțare, sunt împărțite în:

  • Etapa 1 vizează proiectele care au un nivel de maturitate tehnologică de minim TRL 3 și se finalizează cu demonstrarea că sistemul real este complet realizat și certificat prin teste și demonstrații (TRL 6).
  • Etapa 2 vizează proiectele care au un nivel de maturitate tehnologică minim TRL 6 și se finalizează cu demonstrarea că sistemul real este complet realizat și certificat prin teste și demonstrații (TRL 8).

În urma finalizării etapei 2, beneficiarul are obligația de a introduce în producție și lansarea pe piață (“go to market”) a produselor si/sau proceselor/tehnologiilor/ serviciilor/rezultatelor obținute în urma activității de cercetare-dezvoltare finanțată prin prezentul apel.

Tipul de apel

Apelul PR SVO/245 este de tip competitiv, cu termen limită de depunere.

Cheltuielile eligibile:

  1. Construcția de noi departamente de CD (infrastructuri de CD / laboratoare / centre de CD), în cadrul IMM, modernizarea și extinderea celor existente / schimbarea de destinație a departamentelor existente în departamente de CD, însoțită obligatoriu de dotarea acestora cu echipamente și instrumente de cercetare-dezoltare;
  2. Achiziția de obiecte de inventar, materii prime și materiale, inclusiv materiale consumabile exclusiv pentru cercetare industrială și dezvoltare experimentală, în limita a 10 % aplicată totalului costurilor eligibile ale proiectelor de cercetare și dezvoltare;
  3. Costurile cu personalul: cercetători, tehnicieni și alți membri ai personalului auxiliar, în măsura în care aceștia sunt angajați în proiect;
  4. Achiziționarea de servicii de cercetare industrială/ dezvoltare experimentală, inclusiv colaborarea în rețea în vederea realizării schimbului de cunoștințe și tehnologii;
  5. Cheltuieli aferente cercetării contractuale, cunoștințelor și brevetelor cumpărate sau obținute cu licență din surse externe, în condiții de concurență deplină;

  6. Achizitia serviciilor de consultanță și serviciilor echivalente folosite exclusiv pentru proiectul de cercetare dezvoltare ;

Punctele 4,5,6 sunt eligibile în limita a 30%, aplicată totalului costurilor eligibile ale proiectelor de cercetare și dezvoltare .

Aria de cercetare:

Se finanţează numai proiectele a căror arie de cercetare propusă prin proiect se concentrează pe următoarele sectoare de excelență regionale identificate în cadrul Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Centru 2021-2027:

Sectoare de excelență regionale:

  • Automotive și Mecatronică;
  • Industria Aeronautică;
  • Agricultură și Industrie Alimentară;
  • Silvicultură, Prelucrarea Lemnului și Mobilier;
  • Industrie Ușoară;
  • IT și Industrii Creative;
  • Sănătate
  • Mediu Construit Sustenabil;
  • Turism;

Dezvoltarea proceselor, produselor, tehnologiilor sau serviciilor propuse în cadrul proiectului au ca bază de pornire valorificarea unor competențe existente / rezultate de cercetare-dezvoltare/ idei brevetate, aflate la un Nivel de Maturitate 3.

(TRL 3 – Demonstrarea conceptului privind funcționalitățile critice sau caracteristicile la nivel analitic sau experimental).

Condiții de eligibilitate:

  • Solicitantul este o societate care se încadrează în categoria IMM (inclusiv microîntreprinderi), start-up-urile și spin-off-urile din mediul urban sau din mediul rural, care are în obiectul de activitate şi cercetarea dezvoltarea (cod CAEN 72..).
    Activitatea de CD nu constituie obiectul principal de activitate;

Sucursalele, agenţiile, reprezentanţele sau alte unităţi fără personalitate juridică nu sunt eligibile.

  • Solicitantul deține/va dispune de resurse umane specializate în cercetarea știintifică (cercetarea aplicată și devoltarea experimentală), în domeniul de cercetare urmărit, care permite derularea activităților de cercetare corespunzatoare domeniilor de specializare inteligentă sau compatibile cu acestea identificate în RIS 3 Centru în domeniile sale de activitate;

În cazul în care la momentul depunerii cererii de finanțare, solicitantul nu deține resursa umana specializată internă, se va angaja (prin declarația unică) ca, până la demararea activității de CDI, să contracteze serviciile de cercetare-dezvoltare/detașarea de personal cu înaltă calificare.

  • Solicitantul deține drepturi asupra imobilului (clădire și/sau teren), obiect al proiectului, care îi conferă dreptul de a realiza investiția începând cu data depunerii cererii de finanțare;
  • Solicitantul demonstrează că poate să asigure caracterul durabil al investiției.

PENTRU A VEDEA COMPLET INFORMAȚIA DESPRE PROGRAMUL PRC 1.3.1 ACCESAȚI PREZENTAREA .PDF MAI JOS…

PRC 1.3.1. 02.12.24

Ai nevoie de un consultant pentru programul PRC 1.3.1
Completeaza formularul si ne auzim pentru detalii:

    author avatar
    Fonduri nerambursabile