Guvernul a publicat pe 1 iulie Planul de Investiții şi Relansare economică pentru următorii ani al cărui obiectiv central este asigurarea convergenţei cu economiile europene, astfel încât Produsul Intern Brut pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare standard să ajungă la 87% din media UE27 până în 2025.

Pe termen scurt Guvernul își propune să asigure capitalul de lucru necesar pentru întreprinderile afectate de COVID-19 ca urmare a închiderii temporare a activităților, reducerii cererii de consum și întreruperilor din lanțul de aprovizionare, prin programe de acces la finanțare pentru capital de lucru, granturi și scheme de ajutor de stat pentru investiții noi și pentru reluarea sau reconversia activităților economice.

OBIECTIVE TERMEN SCURT:

  • În domeniul muncii şi protecţiei sociale, se va continua plata şomajului tehnic, susţinerea şi stimularea angajărilor din rândul tinerilor şi a persoanelor vulnerabile precum şi a românilor care au revenit din străinătate.
  • Promovarea politicilor de transformare digitală în special în rândul instituţiilor publice şi industriei;
  • Dezvoltarea de noi instrumente financiare prin stimularea capitalizării companiilor, asigurarea lichidității în economie prin scheme de garantare a instrumentelor de plată, încurajarea investițiilor private în domenii economice strategice printr-un fond de investiții de tip private equity, sprijinirea proiectelor de investiții publice și private printr-o bancă românească de dezvoltare după modelul altor bănci europene de dezvoltare;
  • Pentru stimularea antreprenoriatului vor fi susţinute sectoarele cu valoare adăugată mare şi cu potenţial de export (dezvoltarea de produse şi soluţii tehnologice cu drept de proprietate intelectuală) precum şi producţia locală, siguranţa energetică, alimentară şi sanitara.

OBIECTIVE PE TERMEN MEDIU ŞI LUNG:

INFRASTRUCTURA PUBLICĂ

Demararea și realizarea unui program amplu de investiții publice cu o alocare bugetară din fonduri europene și naționale, rambursabile și nerambursabile, de aproximativ 100 de miliarde euro în perioada 2020 – 2030.

INFRASTRUCTURA TRANSPORT

 În domeniul infrastructurii de transport, guvernul îşi propune conectarea cu autostrăzi a provinciilor istorice ale României și cu rețelele de transport pan-europene. La acestea se adaugă investiții în cca. 3.000 de km de cale ferată, cu un cost estimat de aproximativ 18 miliarde de euro, și investiții în domeniul naval și aerian care însumează peste 6 miliarde de euro.

INFRASTRUCTURA ENERGETICĂ

Un alt pilon prioritar este sectorul energetic care necesită un volum investiţional uriaş, de la producţia de electricitate până la dezvoltarea de noi tehnologii inovative care să conducă la eficienta energetică.  Valoarea investițiilor programate în Sistemul Energetic Național pentru perioada 2020 – 2025 este estimată la 12,48 miliarde de euro, la care se adaugă proiectele de dezvoltare din sectorul de transport al energiei electrice și al gazelor naturale, precum și proiectele de investiții ale companiilor energetice în capacități noi de producție și de exploatare, dezvoltate în parteneriat cu alte companii private.

INFRASTRUCTURA SANITARĂ

Obiectivele pe termen lung, în infrastructura de sănătate sunt construirea, modernizarea și reabilitarea a 25 de spitale județene și 110 spitale orășenești cu o alocare bugetară de 17,5 miliarde de lei în perioada 2021 – 2027.

INFRASTRUCTURA EDUCAŢIONALA

În infrastructura de învăţământ obiectivul central este reducerea ratei de abandon şcolar şi creşterea siguranţei elevilor şi profesorilor în şcoli, alături de reducerea supra-aglomerării elevilor în clase și asigurarea accesului la învățământ gratuit, în proximitatea domiciliului, pentru fiecare copil. Pachetul de investii prevede modernizarea și reabilitarea a 2.488 de unități școlare, construcția a 346 de grădinițe, 40 de campusuri școlare, construirea a 30 de cămine studențești și reabilitarea a 8 centre universitare, costurile totale ridicându-se la 14 miliarde de lei.

INFRASTRUCTURA LOCALĂ

Pentru modernizarea comunităţilor locale sunt proiectate investiții în drumuri județene și locale, infrastructura de apă și canalizare, stații de epurare a apei, extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale, construcția de unități școlare, centre medicale și baze sportive care însumează 102 miliarde de lei în perioada 2021 – 2027.

INFRASTRUCTURA AGRICOLĂ

Investiţii masive se propun şi în domeniul agriculturii, în special în reabilitarea infrastructurii de irigaţii în perioada 2021-2024, prin punerea în funcțiune a 138 amenajări de irigații, cu un buget estimat de 3,4 miliarde de euro.

În același timp, este prevăzută reabilitarea infrastructurii de desecare – drenaj care deservește o suprafață de 2,8 milioane de ha, cu o valoare de 1,1 miliarde de euro, precum și efectuarea de lucrări de combatere a eroziunii solului care deservesc o suprafață de aproximativ 510 mii de ha, cu o valoare de 500 milioane de euro.

În concluzie, planul își propune sa restaureze pierderile economice din perioada pandemiei de Coronavirus și să conducă la dezvoltarea durabilă a Romaniei în următorii 10 ani.

author avatar
Fonduri nerambursabile