Horizon Europe. Cluster 5: Clima, Energie și Mobilitate

0
152

Horizon Europe. Cluster 5: Clima, Energie și Mobilitate

Horizon Europe este programul cheie de finanțare al UE pentru cercetare și inovare, cu un buget de peste 95,5 miliarde EUR pentru perioada 2021 – 2027. Scopul programului Horizon Europe este de a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabila ONU și de a stimula competitivitatea și creșterea UE, abordând în același timp provocările globale prin colaborări în materie de cercetare și inovare.

Horizon Europe. Cluster 5
Horizon Europe Cluster 5

 

Mai jos regasiti sumarul apelurilor din Clusterul 5: Clima, Energie si mobilitate cu termen de depunere in Februarie 2022:

Inovatie in utilizarea energiei eoliene plutitoare optimizata pentru ape adanci si diferite bazine marine (Marea Mediterana, Marea Neagra, Marea Baltica, Oceanul Atlantic de Nord-Est) finantat prin Programul Horizon Europe 2021-2027 sustine valorificarea potentialului vantului eolian plutitor de a dezvolta un nou sector industrial european capabil sa furnizeze energie curata si durabila. Pornind de la cunostintele tehnologice si industriale europene si valorificand resursele naturale ale diferitelor bazine maritime din jurul Uniunii Europene, si anume Marea Mediterana, Marea Neagra, Marea Baltica si Oceanul Atlantic de Nord-Est, exista o oportunitate de a valorifica aceste conditii in leadership tehnologic, sustinand in acelasi timp obiectivul neutralitatii climatice.

Termen de depunere 23 Februarie 2022

In special, proiectele trebuie sa vizeze:

  • Dezvoltarea sau imbunatatirea semnificativa a proiectelor care reduc atat CAPEX, cat si OPEX;
  • Implementarea si demonstrarea de prototipuri avansate de turbine eoliene plutitoare la scara larga si echipamente auxiliare, in mediul operational;
  • Permite dezvoltarea de solutii scalabile rentabile care sprijina exploatarea potentialului de energie regenerabila offshore in conditii dificile, in timp ce se bazeaza pe proiecte inovatoare de structuri plutitoare si echipamente auxiliare;
  • Contribuie la reducerea Costului Nivelat al Energiei in conformitate cu obiectivele Planului SET (actiunile ar trebui sa justifice in mod clar un cost nivelat al Energiei estimat la inceputul si la sfarsitul proiectului).

Termen depunere 23 Februarie 2022

 

Linii pilot demonstrative pentru tehnologii fotovoltaice alternative și inovatoare (tandem nou c-Si, tandem cu peliculă subțire, bifacial, CPV etc.) se urmaresc a fi indeplinite:

  • Promovarea unei serii considerabile de versiuni noi si avansate ale tehnologiilor existente, de la productia de laborator la productia de fabrica, permitand cresterea continua robusta a performantei, deschizand noi aplicatii si facilitand reducerea suplimentara a costurilor.
  • Consolidarea lantului de valoare fotovoltaic european, sprijinirea companiilor locale sa dezvolte si sa vanda produse fotovoltaice diferentiate si de mare valoare si sa creeze locuri de munca locale.
  • Demonstrarea fezabilitatii si competitivitatii in raport cu costurile noilor tehnologii fotovoltaice.
  • Contribuirea la stabilirea unei baze europene solide de inovare.
  • Facilitarea implementarii la scara larga a PV si generarea de energie electrica din surse regenerabile.
  • Minimizarea impactului PV asupra peisajului si mediului prin cresterea randamentului sau energetic/m2.

Termen depunere 23 Februarie 2022

 

Apelul Demonstrarea tehnologiilor de cogenerare la scară largă pentru trecerea la utilizarea reziduurilor și deșeurilor biogene din cadrul Programului Horizon Europe2021-2027 urmareste:

  • Promovarea bazei stiintifice europene si cresterea competitivitatii tehnologice in domeniul bioenergiei, in special cresterea patrunderii surselor regenerabile, dezvoltarea regionala, reducerea costurilor si extinderea materiilor prime, sprijinind astfel obiectivele UE pentru protectia climei, independenta energetica si cresterea economica;
  • Conversia centralelor de cogenerare pe combustibili fosili la scara larga la bioenergie ca pas necesar inainte de extinderea la scară comerciala;
  • Asigurarea unei integrari in sistemul energetic, asigurarea stabilitatii si securității sursei de alimentare cu energie si cresterea eficientei si a costurilor in transformarea sistemului energetic pe o baza decarbonizata, in special prin reducerea costurilor de capital pentru capacitatea de bioenergie și capacitatile de sarcina de baza;;
  • Consolidarea durabilitatii lanturilor valorice ale energiei regenerabile si ale combustibililor prin abordarea aspectelor sociale, economice si de mediu ale lantului valoric si ale ciclului sau de viata.

Termen depunere: 23 Februarie 2022

Solutii pentru energie geotermală mai durabila in cadrul Programului Horizon Europe 2021-2027

Se asteapta ca propunerea sa dezvolte si sa valideze solutii inovatoare sustenabile circulare prin proiectare care pot reduce impactul asupra mediului si pot creste circularitatea generala a energiei geotermale. Pot fi luate in considerare urmatoarele:

  • Captarea gazelor cu efect de sera, sisteme de stocare sau reinjectare pentru dezvoltarea si exploatarea rezervoarelor geotermale, in special a celor cu continut ridicat de gaze necondensabile (NCG) si utilizarea fluidului alternativ la saramura.
  • Tehnici de dezvoltare si exploatare a rezervoarelor intr-o gama mai larga de setari geologice, inclusiv conditii geologice complexe si/sau netestate.
  • Introducerea potentiala si demonstrarea tehnologiilor inovatoare ca parte a centralelor geotermale existente in Europa si in strainatate.
  • Metode si tehnologii noi pentru gasirea si dezvoltarea productivitatii din zone aproape magmatice, super fierbinti/supercritice, care sunt in prezent neexploatabile si necomerciale.

Termen depunere: 23 Februarie 2022

Productia inovatoare de biometan ca purtator de energie si combustibil

Biometanul este un inlocuitor regenerabil al gazelor naturale, care poate oferi capacitate de stocare a energiei si poate fi un purtator flexibil de energie regenerabila care poate fi alimentat la reteaua de gaze existente daca atinge standarde de calitate la un pret accesibil.

Se asteapta ca  proiectle din cadrul apelului sa contribuie la urmatoarele:

  • Cresterea rentabilitatii conversiei in productia de biometan.
  • Diversificarea bazei tehnologiei de conversie pentru producerea de biometan.
  • Contribuirea la adoptarea pe piata a tehnologiilor legate de biometan pe piata gazelor.

Productia durabila de biocarburanti cu carbon negativ

Reutilizarea sau inhibarea gazelor efluente biogenice din producția de biocombustibil în același proces, crește eficiența conversiei biomasei și potențialul de durabilitate și eficiența generală a resurselor și energiei utilizării biomasei. Îmbunătățirea acestei integrări va contribui la creșterea competitivității și acceptării tehnologiei biocombustibililor și va promova liderul european și rolul global în domeniul biocombustibililor durabili.

Se așteaptă ca rezultatele proiectului să contribuie la toate următoarele rezultate așteptate:

  • Creșterea eficienței și durabilității bioenergetice.
  • Creșterea utilizării durabile a resurselor de biomasă.
  • Generarea de emisii negative din producția de biocombustibili.

Termen depunere 23 Februarie 2022

Fundatii inovatoare, substructuri plutitoare si sisteme de conectare pentru dispozitive PV plutitoare si energie oceanica

Se asteapta ca rezultatele proiectului sa contribuie la toate urmatoarele rezultate asteptate:

  • Durata de viata generala imbunatatita, fiabilitatea, instalabilitatea, operabilitatea si mentenabilitatea substructurilor marine, imbinarilor mecanice si sistemelor de conectare la energie pentru dispozitivele de energie oceanica si/sau PV plutitoare in larg pentru a reduce ratele de degradare si defectiuni si, astfel, riscul investitiei.
  • O mai buna intelegere a performantei in viata reala a dispozitivului, permitand o reducere sigura a suprainginerarii specificatiilor dispozitivelor.
  • Reducerea LCOE in conformitate cu obiectivele Planului SET (actiunile ar trebui sa justifice in mod clar LCOE estimat la inceputul si sfarsitul proiectului, folosind o metodologie de calcul recunoscuta).
  • Contributie la obiectivele Misiunii Oceane mari, ape de coasta si interioare sanatoase.

 

Termen depunere 23 Februarie 2022

Fizica si aerodinamica fluxului atmosferic al vantului pentru producerea de energie

Termen depunere: 23 Februarie 2022

Pe masura ce turbinele eoliene cresc si cresc, varfurile palelor sunt din ce in ce mai afectate de caracteristicile turbulente ale fluxului atmosferic, in timp ce sistemele de energie eoliana din aer functioneaza la altitudini si mai mari. Aceasta zona a atmosferei se afla in prezent intre modelele numerice actuale la microscala si mezoscala. Mai mult, integrarea datelor modelelor acestor diferite altitudini este inca limitata. Astfel, este nevoie de o intelegere imbunatatita a fizicii fluxului atmosferic, in special in ceea ce priveste prognoza productiei de energie eoliana si proiectarea componentelor tehnologiei energiei eoliene.

Este de asteptat ca predictii mai bune ale modelelor vantului ar trebui:

  • Sprijiniti imbunatatirea proiectarii parcului eolian, alegerea locatiei, distributia si functionarea, reducand astfel decalajul dintre experimentele controlate la scara mica si implementarea la scara completa;
  • Imbunatatiti fiabilitatea sistemului si productia de energie;
  • Reducerea incertitudinilor economice legate de proiectarea fermei si productia de energie, precum si proiectarea si durabilitatea componentelor tehnologiei eoliene;
  • Conducerea la dezvoltarea de modele numerice capabile sa prezica cu precizie debitul eolian mare si productia de energie. De asemenea, va imbunatati modelarea wakes si integrarea modelelor cu datele parcurilor eoliene in stare reala;
  • Utilizati accesul deschis la stocarea si utilizarea Big Data pentru testarea si urmarirea performantei modelelor numerice.

Energia eoliana in mediul natural si social

Termen depunere: 23 Februarie 2022

Tehnologiile din surse regenerabile de energie vor fi din ce in ce mai prezente in viata cetatenilor europeni, astfel incat o coexistenta armonioasa este esentiala. Turbinele eoliene sunt deosebit de sensibile la efectul NIMBY (Nu in curtea mea din spate) si, prin urmare, se confrunta cu opozitie, in ciuda faptului ca sunt o sursa de energie curata cu potential ridicat. Pentru a atinge obiectivele europene privind neutralitatea climatica, sunt necesare actiuni dedicate in acest context pentru a se asigura ca turbinele mari pastreaza un impact scazut asupra mediului si obtin un sprijin mai popular. Un punct focal special ar trebui sa fie modul in care sa se angajeze cel mai bine cu diferite comunitati pentru a identifica actiunile catre obiectivul de coexistenta.

Se asteapta ca rezultatele proiectului sa contribuie la:

  • Dezvoltarea si promovarea utilizarii instrumentelor de modelare si a unor metrici de evaluare holistica obiectiva pentru o analiza realista in profunzime a impactului cumulativ al instalatiilor eoliene asupra mediului si asupra comunitatilor locale;
  • Elaborarea de linii directoare pentru a spori cetatenia energetica[1]a energiei eoliene (de pe uscat sau offshore) si a fermelor, promovand o coexistenta armonioasa intre populatia locala, alte sectoare (de exemplu, comunitatile de pescuit, turism) si parcurile eoliene;
  • Realizarea de activitati de informare pentru a promova constientizarea sociala si implicarea in domeniul energiei eoliene si dezvoltarea liniilor directoare pentru procesele participative in dezvoltarea parcurilor eoliene pentru a ajunge la rezultate interactive si care sa sporeasca reciproc valoarea;
  • Facilitarea atat a identificarii viitoarelor zone pentru implementare, in special a parcurilor eoliene offshore, cat si a procesului de acordare.

Fotovoltaic Perovskit stabil de inalta performanta

Termen depunere: 23 Februarie 2022

Generarea de energie fotovoltaica este esentiala in tranzitia catre un sistem de energie curata si atingerea obiectivului de zero emisii. In acest scop, este important sa se sporeasca accesibilitatea, securitatea aprovizionarii si sustenabilitatea tehnologiilor fotovoltaice, impreuna cu imbunatatiri suplimentare ale eficientei.

In consecinta, se asteapta ca rezultatele proiectului sa contribuie la:

  • Cresteti eficienta si stabilitatea si minimizati impactul asupra mediului al Perovskite PV.
  • Mariti cu perovskiti reglabili cu bandgap si arhitecturi de dispozitive corespunzatoare posibilitatile de integrare si aplicare ale tehnologiei PV.
  • Cresterea potentialului de comercializare a perovskitului PV, creand un know-how tehnologic competitiv pentru baza industriala PV europeana.

 

Micro-CHP și sisteme de încălzire hibride rentabile 

Termen depunere: 23 Februarie 2022

Se asteapta ca rezultatele proiectului sa contribuie la unele dintre urmatoarele rezultate asteptate:

  • Performanta tehnica sporita, robustete, fezabilitate si penetrare a surselor regenerabile la nivel de gospodarie
  • Cresterea liderului tehnologic si a competitivitatii industriei europene
  • Cresterea ponderii productiei de surse regenerabile la nivel de consumator
  • Cresterea durabilitatii socioeconomice si de mediu a sistemelor energetice bazate pe surse regenerabile la nivel de gospodarie.

Dezvoltarea echipamentelor hidroenergetice pentru hidroenergie ascunsă

Termen depunere: 23 Februarie 2022

Se asteapta ca rezultatele proiectului sa contribuie la:

  • Promovarea bazei stiintifice europene, a rolului de lider si a rolului global in domeniul hidroenergiei durabile, creand in acelasi timp dovezi pentru elaborarea politicilor.
  • Crearea unei capacitati hidroenergetice durabile suplimentare pentru flota existenta, mentinerea si promovarea competitivitatii tehnologice europene in sector, sprijinind astfel obiectivele UE pentru protectia climei, independenta energetica si cresterea economica.
  • Imbunatatirea durabilitatii capacitatilor hidroenergetice adaugate prin abordarea aspectelor sociale, economice si de mediu si prin promovarea energiei regenerabile pentru consumatori in orase si comunitati.

Abordări noi ale energiei solare concentrate (CSP)

Termen depunere: 23 Februarie 2022

Centralele cu concentrare a energiei solare (CSP) furnizează energie regenerabilă, dispecerabilă și, prin urmare, pot fi un element important al sistemului energetic în evoluție.

Se așteaptă ca rezultatele proiectului să contribuie la:

  • Cote mai mari de energie regenerabilă cu producție variabilă în sistemul energetic.
  • Viitoarele centrale CSP cu eficiență mai mare.
  • Costul nivelat redus al energiei electrice pentru viitoarele centrale CSP.
  • Performanță semnificativă în ceea ce privește pornirea, oprirea și variația sarcinii viitoarelor centrale CSP.
  • Profilul de mediu îmbunătățit al viitoarelor centrale CSP

Următoarea generație de tehnologii de energie regenerabilă

Termen depunere: 23 Februarie 2022

Se așteaptă ca rezultatele proiectului să contribuie la:

  • Tehnologii disponibile din surse regenerabile inovatoare și care schimbă jocul, care permit o tranziție mai rapidă către o economie a UE cu emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050.
  • Cunoștințe și dovezi științifice ale fezabilității tehnologice a conceptului, inclusiv beneficiile de mediu, sociale și economice pentru a contribui la strategia de cercetare și inovarea și prognoza politicii.
  • Stabilirea unei baze solide de inovare europeană de încredere pe termen lung.

Conversia catalitică hibridă a energiei regenerabile în combustibili neutri din punct de vedere al carbonului

Termen depunere: 23 Februarie 2022

Combustibilii neutri din punct de vedere al carbonului pot oferi solutii inovatoare pentru o economie fara fosile, care sa raspunda cererilor viitoare pe termen mai lung pentru purtatori cu densitate mare de energie in sectoarele care se bazeaza pe combustibili lichizi, daca sinteza acestora este mai eficienta si mai solida din punct de vedere tehnic. Acest lucru va contribui la avansarea bazei stiintifice europene, a rolului de lider si a rolului global in domeniul combustibililor regenerabili prin avansarea actorilor supranationali si la consolidarea potentialului european de a exporta tehnologii europene de combustibili regenerabili prin colaborare internationala.

Se asteapta ca rezultatele proiectului sa contribuie la:

  • Incurajarea disponibilitatii sistemelor catalitice sinergetice pentru combustibili regenerabili neutri din punct de vedere al carbonului.
  • Imbunatatirea performantei combustibililor regenerabili neutri din punct de vedere al carbonului si a competitivitatii europene.
  • Accelerarea dezvoltarii combustibililor regenerabili eficienti neutri din punct de vedere al carbonului.

Pentru a afla daca compania dumneavoastra este eligibila si cati bani poate solicita in baza acestui program de finantare, contactati-ne aici. 

Pentru mai multe informatii despre modul de aplicare in cadrul   Programului Horizon Europe 2021-2027 ne puteti scrie la:

office@ariaunited.com

author avatar
Fonduri nerambursabile