Un accent puternic pe solutii durabile si reguli mai simple: acestea au fost cele doua teme recurente impartasite de mai mult de 8000 de respondenti care au completat colectiv doua sondaje despre Horizon Europe. Aceste sondaje au urmat o abordare inovatoare de co-proiectare.

Primul sondaj Horizon Europe, care s-a desfasurat in perioada 28 iunie – 4 octombrie 2019, s-a referit la orientari strategice cheie pentru sustinerea cercetarii si inovarii pentru primii patru ani ai programului, precum si descrieri ale impacturilor preconizate, problemelor incrucisate si a zonelor de interventie care trebuie acoperit. Au fost primite 6806 de raspunsuri, provenite din 99 de tari, inclusiv din toate statele membre ale UE care au constituit 87% din raspunsuri. Peste 50% din raspunsuri au fost furnizate de  universitati sau organizatii de cercetare, cu aproximativ 15% din afaceri sau industrie, 7% din ONG-uri, 6% din alte autoritati publice si 3% din organizatii internationale.

Respondentii au aratat un sprijin larg pentru impactul si prioritatile vizate mentionate in documentul de orientare al sondajului. Ei au subliniat importanta cercetarii si inovarii pentru a contribui la solutii durabile, in special pentru provocarile legate de clima.

Sondajul complet aici