Schema de ajutor de stat instituita prin HG-807 are ca obiectiv dezvoltarea regionala, prin realizarea de investitii initiale in active fixe de inalta tehnologie pentru realizarea de produse cu valoare adaugata mare, indiferent de dimensiunea beneficiarilor.
Schema de ajutor de stat a fost instituita in baza prevederilor Regulamentului (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata interna in aplicarea art. 107 si 108 din tratat, valabil in perioada 01.07.2014 – 31.12.2020, cu modificarile si completarile ulterioare, a Deciziei Comisiei Europene C (2014) 2240 final prin care a fost autorizata harta ajutoarelor de stat regionale pentru perioada 2014-2020 si a Comunicarii Comisiei C(2020) 4355 final din data de 02.07.2020 prin care au fost modificate Orientarile privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014-2020 (care au stat la baza emiterii Deciziei Comisiei Europene C(2014) 2240 final prin care a fost aprobata Harta ajutoarelor regionale pentru perioada 2014-2020) si a fost prelungita perioada de aplicare a acestora.
Termen limită – 31 Decembrie 2023
Alocarea financiara- Bugetul alocat anual este de 638 milioane lei.
Valoarea grantului
Maxim 37,5 milioane Euro, reprezentand maxim 50% din costurile eligibile ale proiectului, pentru intreprinderile situate in Regiunile de Dezvoltare : Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-vest Oltenia, Nord-Vest, Centru;
Maxim 26,25 milioane Euro, reprezentand maxim 35% din costurile eligibile ale proiectului, pentru intreprinderile situate in Regiunea de Dezvoltare Vest si Ilfov (judetele: Arad, caras-severin, Hunedoara, Timis si Ilfov);
Maxim 7,5 milioane Euro, reprezentand maxim 10% din costurile eligibile ale proiectului pentru intreprinderile situate in Bucuresti.
Solicitanți eligibili GH-807
Intreprinderile care pot solicita ajutor de stat in baza acestei scheme sunt intreprinderi nou-infiintate sau intreprinderi in activitate, atat IMM-uri cat si intreprinderi mari, cu personalitate juridica, infiintate conform Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Conditii pentru intreprinderile cu cel putin un an financiar încheiat:
- au rentabilitatea cifrei de afaceri mai mare ca zero în în unul din ultimele trei exercitii financiare incheiate;
- au capitaluri proprii pozitive in ultimul exercitiu financiar încheiat.
Conditii pentru intreprinderile nou infiintate:
- au capital social subscris varsat in valoare de minimum 100.000 lei;
- nu apartin unor actionari care detin sau au detinut in ultimii doi ani anterior inregistrarii cererii de acord pentru finantare o alta intreprindere inregistrata conform Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care desfasoara sau a desfasurat activitatea pentru care solicita finantare.Investiti eligibile HG-807
Sunt eligibile investitiile care se realizeaza in toate sectoarele de activitate, cu exceptia celor mentionate in art. 15 din H.G. nr. 807 2014, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in “Lista sectoarelor de activitate pentru care nu se acorda ajutoare de stat” prevazuta in Anexa 1din ghid.
Cheltduieli eligibile HG-807
- Constructii de orice tip, respectiv cheltuielile efectuate cu realizarea de constructii (este eligibil doarsubcapitolul 4.1 – Constructii si instalatii) ;
- Instalatii tehnice, masini si echipamente noi clasificate conform Hotararea Guvernului nr. 2.139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, cu modificarile ulterioare, cu valoarea minima de intrare a mijloacelor fixe stabilita conform prevederilor legale in vigoare.
In cazul inchirierii constructiilor aferente investitiei initiale:
- sunt considerate eligibile, cheltuielile cu chiria constructiilor aferente investitiei initiale inregistrate pe perioada realizarii planului de investitii, valoarea maxima eligibila a chiriei nu poate depasi 22 lei/mp/luna;
- valoarea chiriei care depaseste valoarea maxima eligibila este neeligibila si este finantata de intreprinderea beneficiara de ajutor de stat din surse proprii;
- contractul de inchiriere trebuie sa fie valabil cel putin pe perioada realizarii investitiei initiale si cinci ani dupa data finalizarii acesteia.
Cheltuieli eligibile referitoare la active necorporale:
Activele amortizabile asociate investitiei initiale care nu au o concretizare fizica sau financiara precum brevete, licente, know-how sau alte drepturi de proprietate intelectuala.
Pentru a afla daca compania dumneavoastra este eligibila si cati bani poate solicita in baza acestui program de finantare, contactati-ne aici.
Puteți afla mai multe detalii despre program aici.